Kasza

Świadomość polskich konsumentów odnośnie zdrowej żywności stale rośnie. Rolnictwo jakie znamy już od wielu lat stawia na szybkość i wydajność, a w tym celu stosuje wiele środków, takich jak pestycydy, które nie wpływają dobrze ani na środowisko, ani na ludzkich organizm. Zdecydowanie lepiej postawić na produkty ekologiczne, w tym m.in. na bio kaszę jaglaną.

Kasza jaglana BIO – uprawy ekologiczne

Rolnictwo ekologiczne zakazuje stosowania wszelkich sztucznych nawozów. Cały proces produkcji kaszy i innych artykułów spożywczych przebiega według ściśle określonych zasad, dzięki którym wpływ na środowisko naturalne oraz dobrostan zwierząt jest jak najmniejszy.

Charakterystyka i właściwości ekologicznej kaszy jaglanej

BIO kasza jaglana jest wytwarzana z prosa. Posiada dużą ilość aminokwasu lizyny, dlatego świetnie nadaje się w przypadku dzieci oraz osób wychodzących z chorób i po różnych urazach. Ekologiczna kasza jaglana jest również bogatym źródłem cennego krzemu i posiada sporą ilość wysokiej jakości białka. Taka kasza nie zawiera nawet glutenu, dlatego mogą ją spokojnie stosować osoby, które chorują na celiakię, mają nietolerancje pokarmowe lub po prostu postanowiły zdecydować się wypróbować dietę bezglutenową. Warto jeszcze wiedzieć, że kasza jaglana BIO reguluje pracę układu pokarmowego i wpływa pozytywnie na układ odporności organizmu. Kasza powinna znaleźć się w daniu osoby, która choruje na przeziębienie lub ma chore stawy. Ekologiczną kaszę jaglaną można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością – https://organic24.pl/category/zdrowa-zywnosc-kasza-jaglana

Ekologiczna kasza jaglana w kuchni

Kasza jaglana BIO charakteryzuje się ciekawym smakiem. Może się znakomicie komponować z daniami słonymi, ale również i tymi przyrządzonymi na słodko. Bardzo często spożywa się ją na śniadanie z suszonymi lub świeżymi owocami, orzechami, a także jagodami goji czy chia. Kasza jaglana ekologiczna może z powodzeniem zastąpić również płatki śniadaniowe. Wystarczy ugotowaną kaszę zalać mlekiem lub napojem roślinnym bądź dodać do niej jogurt naturalny. Natomiast w przypadku pory obiadowej – kasza sprawdzi się jako dodatek do gulaszów bądź zup.

Kasza jaglana EKO – wpływ na zdrowie

Ekologiczna kasza jaglana zawiera sporo cennych składników odżywczych, które bardzo pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Reguluje działanie układu pokarmowego, wspiera działanie metabolizmu, poprawia jakość snu, wpływa również pozytywnie na ciśnienie tętnicze oraz temperaturę ciała oraz hormony. Kasza jaglana BIO jest źródłem wielu witamin z grupy B – B1, B2 oraz B3. Posiada także krzemionkę oraz lecytynę. Warto zauważyć, iż krzemionka rzadko występuje w pokarmach, a jest oczywiście potrzebna naszemu organizmowi. Ponadto kasza jaglana jest lekkostrawna, zaleca się, aby spożywały ją dzieci. Nie posiada glutenu, także nie uczula. Poprawia również stan włosów, paznokci i skóry. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

37 − = 30